De zin en onzin over suppletie

Er zijn zat supplementen waar we, voor de algemene mens, een vraagteken achter kunnen zetten. Één van de supplementen die we zeker een toegevoegde waarde vinden, zijn de Omega-3 vetzuren. 

Dit zijn een reeks koppen op de wetenschapssite van ergogenics.org. Een site waar ik met enige regelmaat op kijk om artikelen te lezen.

 • “Suppletie met visolie verhoogt calorieverbruik in rust met 10%”
 • “Visolie vertweevoudigt kracht bij krachttraining” 
 • “De hersenen van 20-ers, 30-ers en 40-ers werken beter door visolie”
 • “Meer omega-3, minder omega-6, minder migraine”
 • “EPA is een antidepressivum”
 • “Suppletie van EPA verhoogt testosteronspiegel”
 • “Krachttraining + visolie verlaagd bloeddruk”
 • “Fitter, gespierder en slanker met visolie “

Ik zal jullie eerst gaan uitleggen wat Omega-3 nou precies is.

De natuurlijke ontstekingsremmer
Omega3 is een natuurlijke onstekingsremmer en één van de best onderzochte voedingstoffen in de gezondheidsliteratuur. Omega-3 is een groep van essentiële en meervoudige onverzadigde vetzuren. Dit betekent dat het lichaam deze vetzuren nodig heeft om normaal te kunnen functioneren, maar niet zelf uit andere vetzuren kan aanmaken. Tot de groep van omega-3 vetzuren behoren het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). EPA staat bekend om de ontstekingsremmende eigenschappen en DHA draagt bij aan een gezond hart, gezichtsvermogen en hersenfunctie.

Aan de andere kant hebben we de Omega-6 vetzuren. Deze zitten in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, maïsolie en soja olie, maar ook in margarine, halvarine en bak- en braadvetten. Alles wat verhard of gefrituurd is bevat veel omega-6 zoals koekjes, chips en snacks, maar ook vlees en zuivelproducten. De industriële revolutie heeft er voor gezorgd dat voeding langer houdbaar moet zijn en daarnaast zijn we meer voorverpakte voeding gaan eten dat voorzien is van plantaardige oliën. Hierdoor krijgen we meer omega-6 binnen dan ons lichaam nodig heeft.

Dat Omega-3 (vetzuren EPA en DHA) ontzettend goed is voor je (brein)gezondheid weet bijna iedereen. Toch krijgen veel mensen niet voldoende omega-3 binnen, of in verhouding teveel omega-6.  Een verkeerde verhouding tussen omega-3 en 6 bevordert ontstekingen en kan zo zorgen voor problemen met de gezondheid. Deze twee soorten vetten strijden om dezelfde enzymen die ze omzetten in nuttige stoffen voor het lichaam. Uit onderzoek blijkt dat wanneer de ratio omega-3 en omega-6 niet goed is, dit een groter risico geeft op hart –en vaatziekten, hoge bloeddruk, depressie, diabetes en overgewicht. 

Omega-3 - The Circle of Life
Nu even concreet, waar kan Omega-3 in ondersteunen? Besef dat je omega-3 al nodig hebt in al je levensfases, zie het als de “circle of life” vanaf de bevruchting tot in het verzorgingstehuis en alle facetten er tussen. Als je zwanger wilt worden of bent, denk hierbij aan de werking van het lichaam als er sprake is van gezonde eicellen en zaadcellen. Op het moment dat je al zwanger bent, heeft het lichaam nog méér behoefte aan voldoende omega-3 vetzuren. Het ongeboren kind zal allemaal voedingsstoffen nemen om zo gezond mogelijk ter wereld te komen. Omega-3 geeft ook een ondersteuning aan mensen met postnatale depressies en zwangerschapsdementie. Dit zijn allemaal processen die te maken hebben met een tekort aan DHA in de hersenen. Tijdens de zwangerschap voldoende omega-3 gebruiken kan de kans op deze problemen sterk verminderen. 

Als we kijken naar het menselijk lichaam, dan hebben je hersenen en je ogen de meeste DHA nodig. Het geeft dus een positieve werking op je geheugen, concentratie en focus. Kijken we naar de sportprestaties, dan hebben we het over de spieren. Spieren bestaan ook uit cellen en als deze meer zuurstof kunnen opnemen door een zachte en meer soepele cel, kunnen spieren betere sportprestaties leveren.

Omega-3 activeert de vetverbranding in de cellen, omdat hij ervoor zorgt dat je vetcellen ook zacht en soepel worden waardoor de afvalstoffen uit je vetcellen makkelijker het lichaam kunnen verlaten. Als we naar huidproblemen kijken zoals acné, rosacea, droge huid, eczeem/psoriasis, zijn dit allemaal ontstekingsreacties van de huidcellen. Zoals eerder vermeld werkt omega-3 ontstekingsremmend, hierdoor zal de huidcel weer tot rust komen. Het is ook een hele mooie ondersteuning van het hart, de bloedvaten en bloeddruk.


Hier bij Bodyshape geloven we in het belang van omega-3 vetzuren
Een aantal jaren terug zijn wij in aanmerking gekomen met de Pure Artic Oil van Eqology. Dit is een 100% wilde kabeljauw olie uit de koude Arctische zee. Omega-3 maakt onze rode bloedcellen soepel en doorlaatbaar. Hierdoor kunnen voedingstoffen die wij eten en drinken beter opgenomen worden en kunnen we de afvalstoffen beter uitscheiden. Het gaat laaggradige ontstekingen tegen in het lichaam. In deze olie zit vitamine D3 voor de betere opneembaarheid. Vitamine D3 maakt de cellen open zodat de vetzuren erin kunnen. Deze D3 heeft ook een positieve werking op je humeur en botten. Zit er geen vitamine D3 in je omega-3 supplement, wordt het voor je lichaam lastig om het te kunnen opnemen.

Eqology kiest er bewust voor om een koudgeperste biologische olijfolie toe te voegen. Olijfolie is een omega-9, die rijk is aan polyfenolen, dit zijn antioxidanten die de vrije radicalen neutraliseren. Het zorgt er dus voor dat je lichaamscellen een immuun booster krijgen. Koudgeperst is belangrijk, omdat je olie niet moet verwarmen, dan gaan de werkzame stoffen namelijk stuk. De pure artic oil van Eqology heeft een Totox waarde tussen de 4.0 en de 6.0. Totox stat voor Totale Oxidatiewaarde. Hoe lager de Totox, hoe schoner en zuiverder de visolie is. Mocht je nou denken: ‘hé, ik heb nog van die visolie capsules thuis liggen’, denk dan nog even 2 x na. Door middel van verhitting wordt de olie in de capsule gebracht. Zoals net verteld, verhitting maakt stuk. Je kan het nog even testen door de capsule door midden te snijden en te ruiken aan de olie. “Stinkt” het naar vis, kan je er vanuit gaan dat de kwaliteit laag. Waarom slechte kwaliteit in je lichaam gooien? Verse vis, boven rotte vis..

Mocht dit je tot nadenken hebben gebracht en wil je wat meer weten over de visolie van Eqology, laat het Peter of mij (Trees) weten. We vertellen je er graag meer over! Spread the word!

 • "Eerlijke sportschool. Hard werken en bewust eten levert resultaat op. Advies is goed."

  Jelle Spijkstra
 • "Een persoonlijke en professionele sportschool. Ik wil nergens anders meer sporten."

  Marleen Suurmeijer
 • De zin en onzin over suppletie

  De zin en onzin over suppletie

  Waarom Omega-3 vetzuren een toegevoegde waarde zijn in al je levensfases

  Lees meer
 • Sporten met Alex: “Zo vind ik mijn motivatie”

  Sporten met Alex: “Zo vind ik mijn motivatie”

  Excuses zijn zo makkelijk te verzinnen, maar hoe vind je motivatie om te sporten?

  Lees meer
Meer nieuws